Tvisten som kommer med hösten

Vårdnad, skilsmässa, flytt

Du läste kanske mitt inlägg om barnet som flyttade igen? Det är inte helt ovanligt att föräldrar hamnar i en vårdnadstvist vid skilsmässa. Det finns många frågor att svara på, många alternativ till vårdnaden där det är enkelt att tycka olika. Det vanligaste inom en vårdnadstvist är att båda föräldrarna vill ha vårdnaden, eller den mesta av vårdnaden. Men det finns dock många andra detaljer där tvister lätt uppkommer.

Det första som händer när en vårdnadstvist inleds är att en domstol kopplas in. Domstolens uppgift är att försöka få föräldrarna till barnen att komma överens om det som denna specifika vårdnadstvist innehåller. Är någon av parterna inte nöjd med utgången så går det att överklaga till hovrätten och sedan till högsta domstolen. Men en vårdnadstvist behöver verkligen inte gå så långt, det behöver inte ens bli en rättegång.

Det är alltid bäst att slippa en vårdnadstvist. Att inleda en rättsprocess av denna kaliber är den sista utvägen. Det tär otroligt mycket på alla inblandade, men framförallt är det jobbigt för barnen. Om du ändå vill gå vidare med vårdnadstvisten så bör du först och främst vända dig till familjerätten för att ordna en samförståndslösning. Mer exakt hur du ska gå till väga är det bäst att en jurist eller advokat berätta för dig. Så det kan absolut vara av stor vikt att anlita en sådan.

Glöm inte bort vad det viktiga är inom en vårdnadstvist. Det kan kännas som att det är din vilja som är högsta prioritet, men det är tyvärr inte sant. Barnen ska komma i första hand, sedan är det du. För att du ska kunna ta hand om barnen och vara stark inför dem samt att du själva ska må bra så är det viktigt att du har familj och vänner nära dig under en vårdnadstvist. Barnen behöver hållas utanför konflikten så mycket som det bara går. Det är lättare sagt än gjort. Sist men inte minst kommer rådet att välja en jurist eller en advokat med lång och god erfarenhet inom familjerätt. Det slår aldrig fel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *