Vågar och dess historia

våg

Det finns mängder med olika typer av vågar, från en badrumsvåg till en ettiketvåg. Historian om vågen sträcker sig långt bak i historien och vågen har starka symboliska värden för viktiga saker i historien.

Det finns i stort sätt två stycken typer av vågar: balansvågen och fjädervågen. Balansvågen används inte lika mycket längre, men är den vågen som använts mest genom historien. Den fungerar genom att man använder en sak som motvikt, en referensvikt som man redan vet om vikten på. Genom att lägga det man vill väga på ena sidan av vågen och referensvikten på andra sidan så kan man jämföra dem med varandra och se hur stor skillnaden mellan dem är. På det sättet får man fram vikten på det man vill väga. En fjädervåg används mycket mer än en balansvåg idag. Den mäter kraften som behövs för att bära upp den saken du vill väga. Gravitationen trycker ned saken du vill väga mot vågen och vågens anordning visar hur mycket kraft som behövs för att den inte ska gå rakt igenom vågen.

Den romerska gudinnan Justitia, som var rättvisans gudinna, hade en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra. Vågen symboliserar rättvisa, Justitia väger alla utefter samma våg. Svärdet symboliserar makt, och den makt som lagen har. Det har också blivit populärt att på senare tid avbilda Justitia med en bindel för ögonen, just för att extra tydligt visa symboliken att lagen är blind och alla står under den.

Nu för tiden finns det mängder med olika typer av vågar. Det finns ettiketvågar, badrumsvågar, köksvågar och medicinvågar. Badrumsvågar behöver bara kunna väga i kilo och gram, köksvågar i mindre än så för att väga matvaror och medicinvågar i mycket som mängder för ett mer precist resultat. Etikettvågar är praktiska och syns ofta i mataffärer där många olika typer av varor ska vägas. Du har förmodligen både sett och använt dem vid frukt- och grönsaksavdelningen i mataffären. Du lägger dina varor på vågen, klickar in vad du ska väga på vågens instrumentpanel och ut kommer en etikett på vikt och pris. Smidigare kan det inte bli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *