Bli en bättre hemmakock med måttbeställd bänkskiva

måttbeställd bänkskiva

Hur blir man en riktigt bra hemmakock? Naturligtvis handlar det om övning, kanske lite skicklighet och känsla också. För att få till en bra teknik så krävs det bra redskap. Snåla aldrig med köket.

Håller ditt kök måttet?
Nu pratar vi inte om att göra om hela köket, men du kommer inte långt med en spis som inte kommer upp i temperatur, en ugn som har ojämn värmefördelning eller en bänkskiva som inte tåls att laga mat på. De flesta ung/spis-lösningarna idag håller god kvalité för rimliga pengar. En måttbeställd bänkskiva behöver inte alls vara särskilt dyr. Kolla hos din lokala bygghandel.

Skaffa dig en eller två paradrätter
Nöt in en eller ett par rätter. När rätterna väl sitter så har du lärt dig alla nybörjarens misstag, och du är redo att anta dig svårare rätter. Börja med något enkelt och förfina så mycket du bara kan, varför inte spagetti och köttfärssås.

Bli vän med kniven
Det är roligt och ser snygg ut när du väl kan hantera kniven. Lär dig också slipa kniven och underhålla kniven. Resultatet blir bättre och risken för olyckor minskar.

Planera och organisera
Gör som de riktiga kockarna. Första steget i matlagningen är en ”mise en place” (var sak på sin plats) Ta fram alla ingredienser, hacka, mät upp osv.
På detta sättet behöver du inte springa runt i köket under matlagningen. Du har allt tillgängligt och klart och kan hålla stenkoll på spisen och temperaturen.

Städa hela tiden
Matlagning är nästan alltid en form av kaos. Torka, ställ undan, skölj av, och släng hushållsavfall under hela matlagningen. Ju renare och organiserat du har det i köket, ju enklare blir det att laga mat. Dessutom så är det ju skönt att ha ordning när du väl ska sätta dig till bords.

Lär dig hur ingredienserna funkar
Nästan varje ingrediens har sina egenskaper och tillagningssätt. En lök kan svettas, användas rå, karamelliseras osv. Att rosta kryddor ger en helt annan smak än att krydda rakt ner i grytan. Tomatpuré ska alltid brännas av för bästa smak. Läs och testa dig fram, det kommer göra otrolig skillnad på din matlagning.

Balansera med salt och syra
Grunden i matlagning är balans. En skvätt vinäger tillför syra och kan ändra en rätt totalt. Lite citron kan sätta piff på det mesta. Testa dig fram.

Salt for the win
Mat ska saltas. Salt lyfter alltid fram smakerna. Men det är inte samma sak som att rätten ska vara salt. Men glöm inte att salta.

Rätt temperatur
Skaffa dig en termometer, eller två. En ugnstermometer ger alltid dig rätt bra resultat. En sticktermometer funkar utmärkt i stekpannan. Med temperatur kan faktisk inte mycket gå fel.

Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *